Prečo by si mal vlastniť e-wallet?

od | 7 nov 2022 | internetové peňazenky

E-wallet je digitálna peňaženka na elektronické použitie či už na internete alebo na mobile. Hlavnou úlohou internetovej peňaženky je umožniť rýchle platby na internete. Heslá a finančné údaje sú bezpečne uschované.

Podľa typu e-peňaženky, si online peňaženku môžeš prepojiť s tvojim bankovým účtom, bankovou kartou alebo ju dobíjať prostredníctvom niektorej z dostupných moderných platobných metód.

Široké využitie a rýchle platby spravili z e-wallets obľúbenú metódu platenia na internete. Internetové peňaženky využiješ pri platbách na e-shopoch aj v kamenných obchodoch, na investovanie a hazard, na nákup kryptomien a na prevody peňazí z/do zahraničia. Jedným z najčastejších použití internetovej peňaženky sú obchodovanie, hazard a lacné medzinárodné prevody.

Nie každá elektronická peňaženka je rovnaká

Kým pojem e-wallet alebo digitálna peňaženka je v online svete veľmi rozšírený, môže mať mnoho významov. Pri výbere elektronickej peňaženky sa musíš rozhodnúť, ktoré funkcie sú pre teba najvhodnejšie, pretože nie všetky e-wallets ponúkajú rovnaké služby.

Niektoré digitálne peňaženky, ako ApplePay a Google Pay, slúžia výlučne na prepojenie s bankovou kartou, aby ti uľahčili platby. No sú aj komplexné digitálne peňaženky, tzv. e-wallets, ako Neteller, Skrill, Revolut, ktoré okrem platieb užívateľom ponúkajú aj kopu ďalších služieb.

Digitálne peňaženky typu ApplePay, Curve a Paypal

Hlavné využitie týchto e-peňaženiek je uľahčiť platby na internete alebo v obchodoch. Môže ísť o mobilné peňaženky, ktoré fungujú výlučne na smartfónoch, alebo internetové peňaženky, do ktorých prístup budeš mať aj cez počítač.

Prvým typom je napríklad online platobný systém ApplePay, Google Pay či Curve. Sú určené pre užívateľov mobilných zariadení s konkrétnym operačným systémom. Tieto digitálne mobilné peňaženky si prepojíš so svojou bankovou kartou.

Okrem platobných kariet do nich môžeš uložiť aj cestovné lístky, vstupenky a vernostné karty. Jednoducho všetko, čo nosíš vo fyzickej peňaženke. Na platby ti stačí priložiť telefón k terminálu a platba prebehne okamžite.

Ďalšou populárnou online peňaženkou je Paypal. Ten si môžeš taktiež prepojiť s tvojou bankovou kartou alebo účtom, alebo si môžeš Paypal účet dobiť a platiť s týmto zostatkom. Pri platbe je potrebné zadať prihlasovacie údaje do tvojho Paypal účtu.

Okrem realizácie platieb však tieto digitálne peňaženky neponúkajú žiadne ďalšie služby.

E-wallets typu Skrill a Revolut

Ak hľadáš modernú platobnú metódu so širokým využitím a bohatou ponukou služieb, potom ťa budú pravdepodobne zaujímať komplexné e-wallets, ako Skrill, Neteller, ecoPayz, Revolut či krypto peňaženka Crypto.com.

Tie ti okrem platieb ponúkajú aj služby ako: nákup a predaj kryptomeny, investovanie, posielanie peňazí známym, odmeny za využívanie e-peňaženky, cashback odmeny a mnoho ďalšieho.

S týmito peňaženkami môžeš platiť až vtedy, keď si ich dobiješ. E-wallet pri platbe nesťahuje peniaze z tvojho bankového účtu, ale z účtu e-peňaženky. Z toho vyplýva, že s ňou môžeš minúť iba toľko, koľko na nej máš. Vďaka tomu máš aj väčšiu kontrolu nad výdavkami.

Pri platbe sa potom prihlasuješ do svojej e-wallet alebo platíš predplatenou kartou internetovej peňaženky. Tu však platí, že každá internetová peňaženka je jedinečná, a preto sa nedá princíp ich fungovania zovšeobecniť.

Ak chceš podrobné informácie o konkrétnej e-wallet, prečítaj si naše recenzie na internetové peňaženky:

Sú internetové peňaženky bezpečné?

Spoločnosti, ktoré ponúkajú služby internetovej peňaženky, sú licencované a musia plniť všetky právne predpisy. Digitálne peňaženky využívajú najvyšší stupeň zabezpečenia, ktorý tvoje financie chráni na viacerých úrovniach. Ich systém dokáže identifikovať akúkoľvek podozrivú aktivitu na tvojom účte e-peňaženky a hneď ťa na ňu upozorní.

Získať prístup do tvojej e-wallet nebude pre neželanú osobu ľahké. E-wallet totiž na vstup žiada PIN kód, odtlačok prsta alebo snímku tváre, podľa toho, čo si zvolíš. Každú finančnú transakciu musíš potvrdiť jednorazovým kódom alebo prejsť viacstupňovým overením.

Ak využívaš predplatenú kartu internetovej peňaženky, v prípade straty alebo odcudzenia ju vieš jedným kliknutím okamžite zablokovať cez mobilnú aplikáciu alebo online účet e-peňaženky.

Používanie e-wallet je bezpečné a spoľahlivé. Odcudzeniu tvojej e-peňaženky vieš predísť nastavením silného unikátneho hesla, ktoré s nikým nebudeš zdieľať.

Podobné príspevky

Mobilná aplikácia Skrill a jej funkcie

Mobilná aplikácia Skrill a jej funkcie

Mobilná aplikácia Skrill uľahčuje prístup k účtu e-peňaženky a používanie služieb. Skrill ju prvykrát uviedol na trh v roku 2013. Odvtedy ich appka prešla viacerými vylepšeniami a v telefóne ju má stiahnutú až viac ako 5 miliónov užívateľov. Je dostupná pre operačné...

Nákup a predaj kryptomien cez Neteller Crypto

Nákup a predaj kryptomien cez Neteller Crypto

Neteller Crypto je služba dostupná pre majiteľov internetovej peňaženky Neteller, ktorá im umožňuje pohodlný nákup a predaj kryptomien. Spoločnosť ju spustila v roku 2018, krátko po tom, čo s rovnakou službou prišla internetová peňaženka Skrill. S Neteller účtom teraz...

0 komentárov